Cea mai bogată țară din Europa ridică restricțiile pe piața muncii pentru români, în 2019. Salariul mediu ajunge la 6.000 euro

Cea mai bogată țară din Europa ridică restricțiile pe piața muncii pentru români, în 2019. Salariul mediu ajunge la 6.000 euro

Românii vor putea lucra fără restricții în Elveția începând cu anul viitor. Restricțiile privind piața muncii pentru români și bulgari au fost ridicate complet în 2016, dar au fost reintroduse din cauza fluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii.

Vizitând România în noiembrie, președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, a spus că după mai 2019 nu vor exista restricții pe piața muncii elvețiene pentru cetățenii români.

În luna aprilie a acestui an, Consiliul Federal Elvețian a decis extinderea clauzei de salvgardare aplicabilă cetățenilor români și bulgari, prevăzută în Protocolul II la Acordul UE-Elveția privind libera circulație a persoanelor.
Este a doua oară când Elveția introduce restricții asupra muncitorilor din cele două țări după ridicarea completă a acestora în 2016, fiind reintrodusă în 2017 datorită imigrației mari din cele două țări.
Conform Acordului din 1999 dintre Confederația Elvețiană și Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor (ALCP) aplicabil României și Bulgariei de la 1 iunie 2009, accesul cetățenilor români și bulgari pe piața muncii din Elveția a fost făcut în limitele cote stabilite pe o perioadă de 7 ani.
Anul trecut, când a reintrodus restricții pe piața muncii, partea elvețiană a arătat că măsura nu individualizează România și Bulgaria și se aplică, de asemenea, în 2012 pentru noile state membre și pentru celelalte state membre ale UE în 2013.
Potrivit datelor eliberate de autoritățile elvețiene la acel moment, între iunie 2016 și mai 2017, au fost acordate cetățenilor români și bulgari aproximativ 3 900 de permise de ședere „B”, cifra care depășește media ultimilor 3 ani, de 1 024 permise.
Potrivit statisticilor, salariul mediu în Elveția este cuprins între 5.500 – 6.000 de euro, în funcție de industrie. Cele mai mari venituri provin din lucrători farmaceutici – 10.000 de franci elvețieni pe lună, urmată de asigurări, industria IT și servicii financiare, unde sunt câștigate peste 9000 de franci pe lună.
În partea opusă, există salarii în serviciile de resurse umane – 4.000 de franci pe lună, HoReCa – 4.300 de franci pe lună și la vânzare cu amănuntul – 4.700 de franci pe lună. În construcții, circa 5.500 de franci pe lună sunt câștigați, iar un asistent poate primi între 4.000 și 6.000 de franci.
Deși salariile pot părea mari, este important de subliniat faptul că Elveția are unul dintre cele mai mari costuri de trai din Europa.
În 2014, elvețianul a respins un salariu minim național în cadrul referendumului, care, dacă ar fi fost adoptat, ar fi fost cel mai mare în lume – 22 euro / oră. În absența unui salariu național, veniturile salariaților sunt negociate între angajatori și sindicate la nivelul sucursalelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *