Ghid anti-spionat: cum vedeți cine asculta telefonul dvs. și dacă sunteți spionat

Toată viața se învârte în jurul telefonului tău mobil. Din acest motiv, este îngrijorător să aflăm cât de ușor este să fii spionat.

Suntem dependenți de aplicațiile de chat, de rețelele sociale și de derularea infinită pe Facebook. Chiar dacă timpul vă permite să purtați o conversație umană pe telefon, preferați să introduceți câteva cuvinte într-o fereastră WhatsApp, ignorând posibilitatea reală de propagare a acestor cuvinte pe alte dispozitive.

Într-un univers online, guvernat de servicii cloud și aplicații inter-platforme, este mai ușor ca oricând tot ceea ce faceți pe internet să fie reflectat pe un alt dispozitiv gadget, smartphone, tabletă sau desktop.

Indiferent dacă este vorba de aplicații de chat, cum ar fi Messenger, WhatsApp sau Telegram, dacă cineva sa logat cu contul dvs. în urmă cu șase luni, ei se bucură încă de acces neîntrerupt la întreaga istorie a conversațiilor. Dacă vorbim despre accesarea contului dvs. Apple sau Google, situația este și mai gravă.

Fără consimțământul dvs. explicit, cineva vă poate restaura copiile de rezervă în cloud pe un alt smartphone iPhone sau Android. Gestul se va reflecta în transpunerea fotografiilor, a notelor, a programelor de calendar și a multor alte date într-un al doilea dispozitiv.

Practic, dacă nu sunteți atent, cineva poate crea o oglindă a telefonului dvs. de buzunar din ultima copie de rezervă.

De multe ori, nu contează nici dacă ați activat autentificarea în două etape pentru anumite servicii online. Rețineți că, dacă ați lăsat telefonul nesupravegheat pentru câteva minute, cineva vă poate vedea SMS-ul de confirmare pentru autentificare pe Facebook, iCloud, Google sau pe orice altă platformă.

De unde știi dacă ești spionat: sfaturi de bună practică

de unde stii ca esti spionat

Înainte de a detalia cum puteți afla dacă cineva vă citește conversațiile pe WhatsApp și Messenger sau accesează contul iCloud sau Google, trebuie să țineți minte câteva caracteristici generale.

Dacă vă mențineți confidențialitatea și sunteți conștient de faptul că o parte semnificativă a datelor dvs. de pe smartphone-urile de buzunar este sfântă pentru dvs., este foarte important să nu neglijați implementarea unor măsuri de securitate suplimentare.

Trecând peste faptul că un telefon fără cod de securitate poate fi furat și folosit în aceeași zi, se aplică principiul legăturii slabe din lanțul de slăbiciune.

În schimb, ați activat autentificarea în doi pași pe Google dacă, atunci când primiți SMS-ul de confirmare, codul suplimentar apare în toată splendoarea sa pe ecranul blocat al telefonului. Fără un cod de securitate pe telefonul mobil, este doar câteva secunde pentru ca cineva să vă ridice codul și să șterge SMS-ul pe care l-ați întâlnit.

Dacă aveți un smartphone cu autentificare biometrică, amprentă digitală sau ID de identitate, profitați de aceste opțiuni și, în spatele acestora, introduceți codul de securitate cel mai sigur. Poate avea și 25 de caractere, pentru că niciodată nu o veți scrie și va fi imposibil ca altcineva să ghicească.

Dacă doriți să împiedicați spionarea pe iPhone, puteți defini un cod alfanumeric pentru a vă proteja telefonul de la Setări sau Configurări sub Face ID și Cod de acces sau ID atingeți și Cod de acces.

Faceți un apăsare pe Schimbare cod, un al doilea atingeți pentru a stabili opțiunile de cod de acces și alegeți codul alfanumeric personalizat. Introduceți asocierea de caractere fraza sau caracter aleator și reconfirmați-o.

Pe Android, mecanismul suplimentar de securitate al telefonului dvs. este destul de similar.

Accesați Setări și sunteți interesat de secțiunea Securitate și locație. Efectuați un cod PIN la blocarea PIN-ului, dacă aveți un set și optați pentru parolă. Ca și în cazul celor mai recente versiuni Android, este necesară parola pe care ați setat-o ​​aici pentru a porni dispozitivul.

Deci, dacă nu mai dețineți telefonul, nimeni nu vă poate vedea mesajele, aplicațiile instalate, fotografiile și multe altele.

De unde știi dacă cineva vă vede conversațiile pe WhatsApp și care împiedică asta?

Pentru a vă ușura viața, WhatsApp nu funcționează doar pe telefonul mobil, ci și pe desktop sau laptop, atât prin intermediul unei aplicații dedicate, cât și pe site-ul web.whatsapp.com. Cineva are nevoie doar de câteva momente pe telefonul tău deblocat pentru al asocia cu un sistem și oglindă toate conversațiile tale, fotografiile pe care le-ai luat și grupurile în care te-ai conectat.

Acest proces este ușor reversibil, dacă știți că a avut loc. Dacă nu, cineva poate vedea totul despre care vorbeați în ultimele luni și despre ce veți discuta în următoarele câteva luni.

Pentru a verifica dacă sunteți victima unui astfel de scenariu, mergeți la WhatsApp pe iPhone sau Android, faceți o apăsare în colțul din dreapta jos al Setărilor și accesați secțiunea Web / Desktop WhatsApp.

Dacă există vreun dispozitiv sau sistem enumerate ca în captura de ecran de mai sus, cineva v-a văzut toate mesajele de ceva timp. Odată ce ați deconectat toate sesiunile, veți întrerupe această împerechere, dar răul va fi deja făcut.

Ca rezultat, este posibil să doriți să faceți obiceiul de a accesa acea secțiune din setările WhatsApp pentru a vedea dacă vă faceți griji.

De unde știi dacă cineva are acces la contul tău Facebook și Messenger

În plus față de numărul mare de postări pe care le puneți pe Facebook, aplicația Messenger poate fi în centrul activității dvs. de social media online. De aceea ar trebui să vă protejați mai bine contul și să vă asigurați că nu este cineva care are deja acces la el.

Dacă doriți să știți cum știți dacă cineva are acces la contul dvs. Facebook, rețeaua socială a lui Zuckerberg vă oferă un panou centralizat cu toate informațiile de care aveți nevoie.

Introduceți Facebook, faceți o apăsare în colțul din dreapta jos, pe cele trei liniuțe, mergeți la partea de jos a meniului respectiv și accesați Setări și confidențialitate. După ce vă aflați în Setări, sunteți interesat de secțiunea Securitate și conectare. În partea de sus a ferestrei noi veți vedea o listă cu toate terminalele și PC-urile pe care le-ați conectat recent la Facebook sau Messenger.

Dacă identificați un dispozitiv necunoscut, faceți clic pe acesta și alegeți opțiunea „Deconectați”.

Din același meniu Securitate și conectare, puteți să vă schimbați parola de conectare Facebook și să activați autentificarea în doi pași.

Ultima din urmă este foarte importantă și necesită un apăsare pe Utilizați autentificarea cu doi factori în partea de jos a ecranului. Acolo puteți alege să primiți un cod de confirmare prin SMS pe fiecare dispozitiv nou pe care dvs. sau altcineva încercați să îl autentificați.

Cum să profitați din plin de securitatea suplimentară din telegramă

Aplicația Telegram oferă un nivel sporit de securitate comparativ cu alte aplicații de chat. În plus, acestea sunt printre programele unice care vă permit să asociați codul de securitate suplimentar pentru accesarea conversațiilor.

În același timp, însă, telegrama este o platformă multiplă, iar conversațiile dvs. pot fi oglindite pe desktop printr-o aplicație omonimă sau online printr-o pagină web accesibilă la https://web.telegram.org.

Pentru a vedea dacă cineva ți-a împerecheat telegrama mobilă cu un desktop sau laptop, trebuie doar să intrați în program și să faceți o atingere în colțul din dreapta jos al Setărilor. De aici, sunteți interesat de secțiunea Securitate și confidențialitate.

Faceți un clic pe sesiunile active și asigurați-vă că nu există niciun dispozitiv sau sistem în lista pe care nu o cunoașteți. În caz contrar, faceți clic pe Terminare toate sesiunile. De asemenea, din aplicația de confidențialitate și de securitate din aplicația de telegrame, puteți alege să activați codul de securitate de fiecare dată când accesați programul în secțiunea Passcode & Face ID.

Acest cod poate fi modificat de un număr infinit de ori și poate lua orice formă. De asemenea, puteți defini cât de repede este solicitată aplicația din momentul ieșirii din program.

Aflați dacă cineva vă accesează contul Google

Dacă sunteți proprietar de Android, toată viața dvs. se învârte în jurul unui cont Google. Fotografiile tale sunt în Google Foto, contactele tale sunt în Gmail, calendarul în Google Calendar și așa mai departe.

În plus, dacă cineva a obținut acces la Contul dvs. Google, acesta poate localiza în permanență dispozitivul dvs. și poate restaura copiile de rezervă din Google Drive pe unul dintre dispozitivele dvs.

Dacă doriți să verificați care dispozitive, browsere sau sisteme utilizează contul dvs. Google în acest moment, vizitați myaccount.google.com. Cu un apăsat pe orice element din listă, îl puteți elimina din cont și puteți rupe legătura cu Google.

Cu toate acestea, dacă a fost una pe care nu o cunoașteți, este bine să vă schimbați parola și să implementați un mecanism de autentificare în două etape chiar acum. Acesta din urmă este de la myaccount.google.com.

Ca și în cazul altor servicii online, puteți alege să primiți un cod de telefon suplimentar lângă parola dvs. sau puteți utiliza aplicația Google Authenticator în același scop pe Google Play sau Apple App Store.

De unde știi dacă cineva utilizează contul iCloud?

Întrucât un Cont Google este esențial pentru orice proprietar de smartphone Android, un cont iCloud este vital pentru utilizatorii iPhone. Aveți nevoie de un cont Apple atât pentru instalarea aplicațiilor din App Store, cât și pentru copierea de rezervă a fotografiilor din cloud, localizarea iDevices și sincronizarea tuturor datelor dvs. între dispozitive.

Dacă cineva are acces la contul dvs. Apple, acesta poate să vă oglindă telefonul cu un alt iPhone sau iPad. Toate mesajele primite și trimise de la iMessage vă pot primi pe un comprimat sau pe un al doilea telefon. Istoricul conversațiilor dvs. pe Facetime poate apărea pe un Mac, iPhone, iPad, pe lângă terminalul pe care îl utilizați de obicei.

Pentru a vedea care dispozitive sunt autentificate în contul dvs. Apple și știți dacă aveți nelămuriri, accesați appleid.apple.com de pe telefon, tabletă sau PC. Conectați-vă și în partea de jos a ecranului principal, veți vedea un număr de dispozitive pe care sunteți conectat, pe dvs. sau pe altcineva.

Cu un apăsat pe cineva necunoscut pentru dvs., puteți ajunge cu ușurință la un buton sugestiv cu mesajul „Eliminați dispozitivul”. Dacă nu vă schimbați Apple ID-ul și parola în acest moment, este important să rețineți că persoana va rămâne conectat.

Pentru a schimba parola Apple, accesați această adresă. De acolo, puteți activa autentificarea cu două factori. Din acel moment, veți primi întotdeauna o notificare pe telefonul dvs. atunci când cineva încearcă să se conecteze cu ID-ul dvs. Apple după ce introduceți parola corectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *