Impozitul auto revine: cine plătește și când va fi activ

taxa auto 2019

Taxa pentru automobilele poluante a fost eliminată în 2016. Între timp, situația a scăpat, evident, de sub control. Astfel, Guvernul dorește o nouă taxă și acum știm când se va aplica.

Motivul pentru care autoritatile doresc un impozit nou pe masina este ca Romania este umpluta cu autoturisme second-hand care polueaza dupa scoaterea timbrului de mediu. Astfel, noua taxa pe mașină va fi calculată în funcție de gradul de poluare a mașinii ca a doua taxă. Primele planuri au fost anunțate în februarie 2018.

Gratiela Gavrilescu, ministrul mediului, a anunțat că nu a uitat acest lucru și că taxa este gata pentru anul 2019. „Nu vreau să repet greșeala până acum. Vreau ca formula de calcul elaborată în prezent să fie o formulă care să nu mai pot fi contestate sau contestate „, a spus ea. „Poluatorul trebuie să plătească o penalizare, am promis că până la sfârșitul acestui an grupul de lucru va prezenta o versiune finală”, a mai spus Gavrilescu.

Același ministru a spus la începutul anului că noua taxă pe mașină va fi gata până în iunie 2018. Ei bine, suntem în iulie și încă nu suntem pregătiți.

Taxa pe autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea dată, prima taxă de înregistrare a mașinii este calculată în funcție de trei parametri: vârsta mașinii, tipul de catalizator (euro) și capacitatea cilindrică a mașinii.

La data de 19 februarie 2009, taxa de poluare a autovehiculelor a fost modificată. Guvernul de atunci a scăzut valoarea cu o treime. Începând cu 1 ianuarie 2012, impozitul pe mașină a devenit obligatoriu atât pentru reînmatricularea autoturismelor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât și pentru cei care au adus automobile din Europa.

În același timp, la 30 ianuarie 2012, taxa a fost suspendată până la data de 31 decembrie 2012. Persoanele care au plătit deja urmau să primească banii înapoi.

Începând cu data de 15 martie 2013, a intrat în vigoare ștampila de mediu pentru autovehicule. De atunci, taxa pe mașină a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2 din cartea de identitate a automobilului. Ștampila de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nedenumite care au fost eliminate începând cu 1 februarie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *