Internet gratuit pentru toată lumea: modul în care UE democratizează cea mai bună tehnologie

wifi4eu

Uniunea Europeană are un program care oferă finanțare Internet tuturor comunităților europene. Se numește WiFi4EU și nu este o inițiativă nouă. A fost adoptată anul trecut, chiar dacă România nu era interesată.

Uniunea Europeană oferă internet gratuit tuturor cetățenilor săi prin programul WiFi4EU. Orice oraș, sat sau sat se poate înscrie în program. Administrațiile locale pot solicita finanțare din partea UE – care acoperă costurile pentru achiziționarea echipamentului, dar și pentru instalarea acestuia.

În schimb, municipalitatea, la rândul său, este obligată să asigure menținerea echipamentului, dar și să plătească lunar abonamentul furnizorului de Internet pentru cel puțin trei ani.

Proiectul european are un buget de 120 de milioane de euro. Se desfășoară între 2017-2019. Deși inițiativa a fost adoptată cu un an în urmă, România nu și-a manifestat nici un interes. Deși există sute de sate în țară și zeci de orașe care nu au încă acces la Internet.

Banii primiți de la Bruxelles pot fi utilizați pentru a crea hotspot-uri WiFi în parcuri, piețe sau clădiri publice. În acest an, vor fi necesare 1.000 de finanțări, de câte 15.000 € fiecare.

Astfel, fiecare stat membru, desigur, va primi cel puțin 15 vouchere. Acestea vor fi înmânate tuturor, la începutul lunii mai, pe baza primului venit, primul servit.

Cine este eligibil pentru WiFi4EU și ce trebuie să facă?
Programul WiFi4EU este deschis administrațiilor din sectorul public din țările membre ale UE și din Spațiul Economic European (SEE), Norvegia și Islanda. Listele autorităților locale au fost deja convenite cu fiecare stat membru.

Autoritățile pot colabora pentru a obține finanțare „în vrac”, dar voucherele vor fi acordate în mod individual. Autoritățile sau asociațiile care reprezintă mai multe municipalități vor avea nevoie de o legătură cu UE printr-un portal dedicat. Acestea vor fi înregistrate prin completarea unui formular online.

În plus, ele vor furniza informații de bază, dar nu vor avea detalii tehnice despre rețeaua Wi-Fi. Acestea pot fi aplicate în orice limbă a UE, iar procesul de înregistrare va dura între șase și opt săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *