Programul Prima Casă se modifică: „Va fi îndreptat spre zona socială”

Programul Prima Casă se modifică: „Va fi îndreptat spre zona socială”

Programul „Prima Acasă” continuă în acest an și va avea un plafon de 2 miliarde de lei. Cu toate acestea, până la sfârșitul lunii februarie, potrivit ministrului finanțelor Eugen Teodorovici, va avea o formă modificată și va fi mai socială.

„În acest an am prins circa două miliarde de lei pentru programul” Prima locuință „, așa că va continua, dar am spus că discuțiile pe care le-am avut cu Banca Centrală au fost să o facem mai socială, mai orientată spre zona socială.

Probabil că până la sfârșitul lunii februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu există probleme esențiale. Nu. Finanțarea există, a fost înscrisă în buget, programul continuă. Până când îl vom modifica, va continua cu aceiași parametri. Până la sfârșitul lunii februarie, cred că vom ieși cu o hotărâre a Guvernului „, a declarat Eugen Teodorovici duminică seara la Antena 3.

Ministrul a spus că principalele schimbări vor aborda aspecte legate de suprafața casei sau de veniturile celor care doresc să acceseze programul „Prima locuință”.

„Eu mă refer la suprafața casei, la persoanele cu venituri mai mici, este totuși un program social, la urma urmei. Nu ai o casă de 500 de metri pătrați, prima casă, ai o casă pentru familie atâta timp cât poți , A spus Teodorovici.

Programul „Prima Acasă” a început în 2009. Până la sfârșitul lunii octombrie 2018, au fost acordate peste 264.000 de garanții și promisiuni de garanție în valoare de peste 23 de miliarde de lei. Anul trecut au fost acordate aproape 18 000 de garanții în valoare de 1,7 miliarde lei.

În ultimii doi ani, s-au discutat mai multe despre schimbarea programului First Home. Reprezentanții Băncii Naționale au cerut guvernului anul trecut să introducă praguri de vârstă și de venit pentru cei care solicită acest tip de credit.

Economistul BNR, Valentin Lazea, crede că programul nu era într-adevăr un program social. Lazea a spus într-un raport că singurul aspect social pe care îl oferă acest program este accesul mai mare al tinerilor la achiziționarea unei locuințe, ponderea debitorilor de până la 35 de ani fiind mai mare în acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *