Proiect BOMBĂ depus în Parlament: UDMR cere autonomie specială

Proiect BOMBĂ depus în Parlament: UDMR cere autonomie specială

UDMR a depus luni un proiect de lege în Parlament pentru un proiect de lege care solicită „transpunerea în lege a dispozițiilor privind coabitarea popoarelor în rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, a declară într-un comunicat de presă al Uniunii. Dispozițiile inițiativei legislative includ posibilitatea înființării unor regiuni de dezvoltare separate, care să poată obține prin lege un statut de autonomie specială.

Attila Korodi, deputat UDMR, a spus la Realitatea TV că nu este „dacă dorim o autonomie specială pentru anumite județe”. El a mai spus că declarația de la Alba Iulia a făcut anumite clarificări în acest sens. „Este normal să apelați la Actul din 1918”, a spus Attila Korodi.

Întrebat dacă UDMR dorește autonomia teritorială, deputatul UDMR spune că proiectul vorbește despre anumite principii.

„Covasna, Harghita și Mureș pot fi o regiune de dezvoltare separată”, a spus deputatul UDMR.

Intrebat despre problemele pentru care a fost nevoie de acest proiect, el a spus ca exista probleme legate de dezvoltarea economica, infrastructura scolara si infrastructura.

Attila Korodi a mai spus că UDMR dorește „să permită auto-gospodăria”. „Avem nevoie de decizii locale”, a adăugat el.

Deputatul UDMR a mai spus că nu a negociat cu PSD.

Potrivit unui comunicat transmis luni, la Centenar, UDMR propune ridicarea statutului juridic al punctului III paragraful 1 al Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918, astfel că a înaintat Parlamentului un proiect de act normativ „Transpunerea în legislație a prevederilor referitoare la co-popoarele din rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”.

Paragraful 1 al paragrafului III al Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: „Libertatea națională deplină pentru toate popoarele coabitante Fiecare națiune va fi instruită, administrată și judecată în propria ei limbă de către indivizi în sânul ei, și fiecare popor va primi dreptul de a fi reprezentat în organele legislative și în guvernul țării proporțional cu numărul de persoane care o compun „.

În acest context, UDMR solicită adoptarea în procedura de urgență a prevederilor legislative care să asigure reprezentarea proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, național și european, reprezentarea proporțională a minorităților naționale în instanțele de judecată și tribunale și nivelul ministerelor, precum și la nivelul serviciilor publice deconcentrate, pentru a asigura ocuparea forței de muncă / numirea personalului, inclusiv conducerea, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților istorice naționale atât la nivel național, cât și la nivel local ” se spune în comunicatul citat.

UDMR solicită si ca administrația autonomă a vieții culturale, educației și culturii minorităților naționale naționale să fie reglementată de Legea cu privire la statutul minorităților naționale din România.

UDMR dorește posibilitatea de a stabili prin lege regiuni de dezvoltare separate și aceste noi regiuni pot, prin lege, să aibă un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin regiunilor istorice sau în care o minoritate națională are o proporție semnificativă.

„UDMR consideră că, în Anul Centenarului, este timpul ca principiile coabitării interetnice să fie transpuse în lege, așa cum este formulat în Rezoluția adoptată la Adunarea Națională de la Alba Iulia. Democrația se bazează pe statul de drept și democrația românească poate fi atins doar dacă prevederile rezoluției de la Alba Iulia sunt puse în aplicare în legislația română „, se afirmă în documentul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *