Trucul pe care îl puteți face ca șofer pentru a scăpa de orice amendă

amenda circulatie

Dacă sunteți șofer și ați primit o amendă sau o altă contravenție, aveți șansa de a scăpa de ea dacă in minutele respective anumite date nu au fost completate corect de polițist.

Este o metodă relativ controversată, dar legală. Chiar dacă ați încălcat anumite reguli de trafic și ați fost amendat, puteți să scăpați de el dacă agentul de poliție nu a completat înregistrarea. Sigur, amenda poate fi contestată numai în instanță, nu prin decizia dvs. simplă luată pe baza faptului că vă pare că polițistul nu a scris corect câteva cuvinte.

Înalta Curte de Casație și Justiție a adoptat o reglementare clară în această privință, ca urmare a notificării Avocatului Poporului. Decizia judecătorească din 14 mai 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial la sfârșitul lunii trecute.

Mai exact, de acum încolo, infractorul poate cere în instanță anularea procesului-verbal al amenzii dacă polițistul care a aplicat sancțiunea nu a descris în mod suficient actul comis. Acest fapt atrage abrogarea documentului, au stabilit judecătorii Curții Supreme.

„Descrierea insuficientă a actului constituie nerealizarea cerinței de descriere a infracțiunii și atrage abrogarea evidenței constatării contravenției”, au scris judecătorii ICCJ în hotărârea nr. 13/2018.

Ce ar trebui să cuprindă un registru al infracțiunii pentru a fi valabil:

  • numele, prenumele, calitatea și instituția căreia agentul determinant este membrul
  • datele personale ale carnetului de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă al infractorului
  • descrierea actului contravențional, indicând data, ora și locul unde a fost comisă, precum și indicarea tuturor circumstanțelor care pot servi pentru a evalua gravitatea faptei și pentru a evalua eventualele prejudicii cauzate
  • o indicare a actului normativ prin care sa stabileste infracțiunea și se sancționează
  • posibilitatea de a plăti în termen de 48 ore din amenda minimă prevăzută de actul normativ, în cazul în care oferă o astfel de posibilitate
  • termenul limită pentru contestație și organul căruia este depusă plângerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *